Η σημασία της διαβατότητας στην ενδοδοντική θεραπεία: βιβλιογραφική και κλινική θεώρηση
Πληροφορίες
Αγαπητοί συνάδελφοι, στο επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του νέου κύκλου, την Τρίτη 17/05/2022 στις 20:00, ο Ταξιάρχης Κοντογιάννης θα αναπτύξει το θέμα “Η σημασία της διαβατότητας στην ενδοδοντική θεραπεία: βιβλιογραφική και κλινική θεώρηση”. Το webinar αποτελεί συνδιοργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πέλλας και αποδίδει 1,5 Μόρια Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων (ΜΕΕΟ) της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και 1,5 CPD Credit Hour. Γλώσσα του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι η Ελληνική.
Μέρες
Ώρες
Λεπτά
Δεύτερα
ΧΟΡΗΓΟΣ WEBINAR
Περίληψη
Ο χημικός και μηχανικός καθαρισμός του ριζικού σωλήνα είναι από τα πλέον κρίσιμα στάδια της ενδοδοντικής θεραπείας. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πλήρη χημικομηχανική επεξεργασία και την κατά το δυνατόν αποφυγή ανεπιθύμητων συμβαμάτων είναι ο έλεγχος της διαβατότητας του ριζικού σωλήνα. Ως διαβατότητα ορίζεται η ικανότητα προσπέλασης του ριζικού σωλήνα με μικρού μεγέθους εργαλεία σε όλη την έκτασή του. Η διατήρηση διαβατότητας και επίτευξη μιας στενής, πλην όμως ομαλής οδού που θα ακολουθεί πλήρως την πορεία του σωλήνα από το στόμιο ως το ακρορριζικό τρήμα αποδίδεται με τον όρο glide path και είναι κεφαλαιώδους σημασίας στη διάρκεια της χημικομηχανικής επεξεργασίας. Ο ρόλος των εργαλείων χειρός είναι θεμελιώδης στη διαδικασία αυτή, αν και ορισμένα ειδικά περιστρεφόμενα εργαλεία επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία. Σκοπός της παρούσας διαδικτυακής παρουσίασης είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση της φιλοσοφίας, των μέσων και των τεχνικών διατήρησης διαβατότητας και δημιουργίας glide path, η κλινική εφαρμογή και συναφείς προβληματισμοί.
Σύντομο βιογραφικό
Ταξιάρχης Κοντογιάννης
Ο Ταξιάρχης Γ. Κοντογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε υπότροφος του κληροδοτήματος Α. Παπαδάκη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2018 ολοκλήρωσε το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ενδοδοντία της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τη χρονική περίοδο 2018-19 αποτέλεσε μέλος του τμήματος Ενδοδοντίας του Οδοντιατρείου Φρουραρχείου Αθηνών (ΟΦΑ). Από το 2019 ως σήμερα παραμένει ως συνεργάτης του Εργαστηρίου Ενδοδοντίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ταυτόχρονα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο αποκλειστικής ενασχόλησης με την Ενδοδοντολογία. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με ερευνητικές εργασίες 13 και 6 φορές αντίστοιχα, ενώ έχει συμμετάσχει στη δημοσίευση 11 ερευνητικών εργασιών σε Ελληνικά κι διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει διατελέσει, κατόπιν προσκλήσεως, κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά 5 φορές. Μιλάει επιπλέον Αγγλικά και Γαλλικά.