Στοματοπροσωπικός Πόνος μη Οδοντογενούς Αιτιολογίας
Πληροφορίες
Αγαπητοί συνάδελφοι, στο επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του νέου κύκλου, την Τρίτη 24/01/2023 στις 20:00, ο Μιχάλης Κούτρης θα αναπτύξει το θέμα “Στοματοπροσωπικός Πόνος μη Οδοντογενούς Αιτιολογίας”. Το webinar αποτελεί συνδιοργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας και αποδίδει 1,5 Μόρια Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων (ΜΕΕΟ) της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και 1,5 CPD Credit Hour. Γλώσσα του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι η Ελληνική.
Μέρες
Ώρες
Λεπτά
Δεύτερα
Περίληψη
Ο γενικός αλλά και ο ειδικός οδοντίατρος καλείται καθημερινά να διαχειριστεί περιστατικά στοματοπροσωπικού πόνου στο ιατρείο. Το πρώτο αλλά και ίσως το πιο σημαντικό σημείο στην προσέγγιση αυτών των ασθενών είναι να τεθεί η ορθή διάγνωση που πολλές φορές μπορεί να περιλαμβάνει και συνδυασμό διαφόρων παθολογικών καταστάσεων. Η πιο συχνή αιτία πόνου στο πρόσωπο είναι λόγω κάποιας οδοντικής παθολογίας.
Παράλληλα, πόνος μυοσκελετικής αιτιολογίας (Κρανιογναθικές Διαταραχές) αλλά και πιο σπάνιες αιτίες όπως νευροπαθητικός πόνος βρίσκονται στην καθημερινή διαφορική διάγνωση σε ασθενείς με στοματοπροσωπικό πόνο και μπορεί να συνυπαρχουν ταυτόχρονα. Η διεθνής Κατάταξη του Στοματοπροσωπικού Πόνου (International Classification of Orofacial Pain – ICOP) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, περιγράφει όλες τις πιθανές αιτίες με λεπτομέρειες και σαφή διαγνωστικά κριτήρια.
Στόχος αυτού του webminar είναι να περιγράψει τα κλινικά σημεία που υποδηλώνουν ύπαρξη συννοσυρότητας αλλά και ύπαρξη μιας πιο σπάνιας αιτίας στοματοπροσωπικού πόνου στον ασθενή ώστε ο κλινικός να αποφύγει αχρείαστες επεμβατικές και μη θεραπείες και να παραπάμψει, όποτε χρειάζεται, τον ασθενή για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση σε άλλες οδοντιατρικές και ιατρικές ειδικότητες.
Σύντομο βιογραφικό
Μιχάλης Κούτρης
Ο Μιχαήλ Κούτρης είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Το 2007 ολοκλήρωσε το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης στον τομέα Oral Kinesiology στην Οδοντιατρική Σχολή ACTA του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ από όπου έλαβε και τον τίτλο του διδάκτορα το 2013
- Σήμερα μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας
- Στην Ολλανδία είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Στοματοπροπωπικού Πόνου και Δυσλειτουργίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (ACTA) στο οποίο ανέλαβε τη διεύθυνση της κλινικής από τον Μάιο του 2022 και τη διεύθυνση του μεταπτυχιακού προγράμματος από τον Οκτώβριο του 2022
- Παράλληλα είναι κλινικός συνεργάτης του τμήματος Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής του Γναθοχειρουργικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (UMC locatie AMC) και ειδικός Γναθολόγος στην Κλινική Αντιμετώπισης Ειδικών Οδοντιατρικών περιστατικών του Άμστερνταμ (Stichting Bijzonder Tandheelkune-SBT)
- Στην Αθήνα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο αντιμετώπισης αποκλειστικά περιστατικών στοματοπροσωπικού πόνου και βρυγμού
- Υπήρξε άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
- Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Στοματοπροσωπικού Πόνου, της Διεθνούς Εταιρίας Αντιμετώπισης Πόνου (IASP) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Έρευνα στην Οδοντιατρική (IADR)
- Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Στοματοπροσωπικού Πόνου (EAOPD)
- Έχει διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής έρευνας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κρανιογναθικών Διαταραχών (EACD) και πρόεδρος της Ομάδας INfORM της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Έρευνα στην Οδοντιατρική (IADR)
- Το ερευνητικό του έργο έχει βραβευτεί τόσο στην Ολλανδία όσο και διεθνώς
- Συμμετέχει με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και με επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό