Λύνοντας το Πάζλ της Διάγνωσης στην Ενδοδοντία
Πληροφορίες
Αγαπητοί συνάδελφοι, στο επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του νέου κύκλου, την Τρίτη 25/01/2022 στις 20:00, η Δήμητρα Σακκά θα αναπτύξει το θέμα “Λύνοντας το Πάζλ της Διάγνωσης στην Ενδοδοντία”. Το webinar αποτελεί συνδιοργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κιλκίς και αποδίδει 1,5 Μόρια Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων (ΜΕΕΟ) της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και 1,5 CPD Credit Hour. Γλώσσα του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι η Ελληνική.
Μέρες
Ώρες
Λεπτά
Δεύτερα
ΧΟΡΗΓΟΣ WEBINAR
Περίληψη
Διάγνωση είναι η τέχνη της διαπιστώσεως μιας συγκεκριμένης νόσου. Η διαγνωστική προσέγγιση των βλαπτικών επιδράσεων στο σύμπλεγμα πολφού και περιακρορριζικών ιστών, αποτελεί μία πολύπλοκη διαδικασία. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τη διαδικασία της διάγνωσης με ένα παζλ πολλών κομματιών. Ο κλινικός συλλέγοντας πληροφορίες από τα υποκειμενικά συμπτώματα, τα κλινικά και ακτινογραφικά ευρήματα, αλλά και το ιστορικό του ασθενούς, καλείται, σε συνδυασμό με τις γνώσεις και το ενδιαφέρον του, να λύσει αυτόν το γρίφο και να ανακουφίσει τον ασθενή με την κατάλληλη θεραπεία. Αναμφίβολα η σωστή θεραπεία προϋποθέτει τη σωστή διάγνωση. Ειδικότερα, η διάγνωση στηρίζεται σε στοιχεία που προκύπτουν από τη λεπτομερή λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, σε πληροφορίες που ανακύπτουν από τις δοκιμασίες ζωτικότητας του πολφού και σε στοιχεία της ακτινογραφικής εικόνας. Η κλινική εξέταση και οι σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές συμβάλλουν σημαντικά στον παραπάνω σκοπό. Προβλήματα στη διάγνωση μπορούν να προκύψουν από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, καθώς συχνά τα δόντια αποτελούν τον τόπο εκδήλωσης αντανακλαστικού πόνου, η πηγή προέλευσης του οποίου είναι είτε άλλες περιοχές του στοματογναθικού συστήματος είτε κάποια γενική νόσος. Επίσης, αν και οι περισσότερες βλάβες που εντοπίζονται στην ακρορριζική περιοχή σχετίζονται με νεκρωτικό πολφό, ένα μικρό ποσοστό αυτών δεν είναι οδοντογενείς και δεν θα θεραπευτούν με ενδοδοντικής φύσεως παρέμβαση. Πως θα κάνουμε μια σωστή διαφορική διάγνωση στην περίπτωση αυτή? Σήμερα διαθέτουμε πολύτιμα μέσα όπως η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης και το οδοντιατρικό μικροσκόπιο. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη παθολογία ενός ή περισσότερων δοντιών? Πως μπορούμε να ανακουφίσουμε τον ασθενή μας? Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα αναλύσουμε βήμα προς βήμα τη διαδικασία της διάγνωσης, και των διαφόρων διαγνωστικών προβλημάτων, θα παρουσιάσουμε ενδιαφέροντα περιστατικά, θα μάθουμε ποιες παθήσεις μπορεί να εμφανίζονται με πόνο οδοντικής ή περιακρορριζικής αιτιολογίας και τέλος ποια μεθοδολογία πρέπει να ακολουθούμε για να φτάσουμε στη σωστή διάγνωση και την ανακούφιση του ασθενούς μας.
Σύντομο βιογραφικό
Δήμητρα Σακκά
Γεννήθηκα στην Καρδίτσα το 1992. Πέρασα στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2010 και έλαβα το πτυχίο μου , με βαθμό <<Λίαν Καλώς>>, το 2015. Έπειτα για δύο χρόνια εργάσθηκα ως γενική οδοντίατρος και ταυτόχρονα υπήρξα συνεργάτης του Εργαστηρίου Ενδοδοντολογίας της Οδοντιατρικής σχολής ΕΚΠΑ. Το 2017 έγινα δεκτή στο τριετές Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ενδοδοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (MSc), από όπου αποφοίτησα το 2020.
Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μου, εργάστηκα και ως επιστημονικός συνεργάτης στις προπτυχιακές κλινικές της Οδοντιατρικής σχολής ΑΠΘ. Ασχολήθηκα ερευνητικά με τις Αναγεννητικές τεχνικές στην Ενδοδοντία και το θέμα της διπλωματικής μου ήταν “Comparative evaluation of the therapeutic potential of two platelet concentrates related to regenerative endodontics”, το οποίο δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2020 στο περιοδικό International Journal of Dentristry and Oral Health. Όλα αυτά τα χρόνια εργάζομαι αποκλειστικά ως ενδοδοντολόγος σε ιδιωτικά ιατρεία. Αυτή τη στιγμή ζω στην Αθήνα και εργάζομαι με την ενδοδοντολόγο κυρία Μαίρη Παρασκευοπούλου στο ιατρείο της, με αποκλειστικό αντικείμενο την Ενδοδοντολογία.