Ενδο-Περιοδοντικές αλλοιώσεις: Διαγνωστικά διλήμματα και κλινικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης
Πληροφορίες
Αγαπητοί συνάδελφοι, στο επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του νέου κύκλου, την Τρίτη 21/11/2023 στις 20:00, ο Γεώργιος Μήλεσης και ο Ευθύμιος Αρβανιτίδης θα αναπτύξουν το θέμα “Ενδο-Περιοδοντικές αλλοιώσεις: Διαγνωστικά διλήμματα και κλινικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης”. Το webinar αποτελεί συνδιοργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας και αποδίδει 1,5 Μόρια Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων (ΜΕΕΟ) της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και 1,5 CPD Credit Hour. Γλώσσα του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι η Ελληνική.
Μέρες
Ώρες
Λεπτά
Δεύτερα
Περίληψη
Ο οδοντικός πολφός και το περιοδόντιο διατηρούν φυσικές οδούς επικοινωνίας λόγω της κοινής εμβρυολογικής τους προέλευσης (ακρορριζικά τρήματα, παράπλευροι ριζικοί σωλήνες, εκτεθειμένα οδοντινοσωληνάρια, ή αναπτυξιακές αύλακες). Επιπλέον, επίκτητες οδοί επικοινωνίας μπορούν να προκύψουν λόγω παθολογικών διεργασιών ή ιατρογενών συμβαμάτων, όπως ρωγμές και κατάγματα, απορροφήσεις ρίζας, αποσχίσεις οστεΐνης ή διατρήσεις ρίζας. Αυτή η στενή σχέση και το κοινό υπόστρωμα των ενδοδοντικών και περιοδοντικών νόσων, ενίοτε οδηγούν σε ομοιότητες στην κλινική και ακτινογραφική τους εικόνα, όπου η μία πάθηση δύναται να μιμείται την άλλη, ή ακόμα και σε περιπτώσεις μεικτών ενδο-περιοδοντικών αλλοιώσεων.
Οι ενδο-, περιοδοντικές αλλοιώσεις με ή χωρίς βλάβες της ρίζας δημιουργούν συχνά διαγνωστικά διλήμματα καθώς η αιτιολογία της αλλοίωσης είναι συχνά ασαφής, ενώ η «οριοθέτηση» μεταξύ ενδοδοντικής και περιοδοντικής αταστροφής είναι συχνά δυσδιάκριτη. Ο καθορισμός της πρόγνωσης προϋποθέτει τον προσδιορισμό της προέλευσης της αλλοίωσης, που ενδέχεται να χρήζει και μετεπεμβατικής (post hoc) αξιολόγησης, ενώ η κλινική αντιμετώπιση ενδέχεται να απαιτεί τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων. Ειδικά στις περιπτώσεις μεικτών βλαβών με προχωρημένη περιοδοντική καταστροφή γύρω από τα προσβεβλημένα δόντια η πρόγνωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκταση της καταστροφής που προήλθε από την περιοδοντική νόσο. Υπό αυτό το πρίσμα, η ανάθεση της περιοδοντικής πρόγνωσης είναι χρήσιμο να προηγείται και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν κλινικά και ακτινογραφικά δεδομένα και σε επίπεδο ασθενή, πέρα από την τοπική παθολογία του προσβεβλημένου δοντιού.
Σκοπός της ομιλίας είναι η παρουσίαση των διαφόρων τύπων ενδο-, περιοδοντικών βλαβών με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά. Θα περιγραφεί ο τρόπος σκέψης αλλά και η αξιοποίηση συγκεκριμένων διαγνωστικών μεθόδων για επιτυχή διάγνωση. Παράλληλα θα αναλυθεί ο ρόλος της αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT) για την αξιολόγηση της έκτασης και του προφίλ της οστικής καταστροφής, καθώς και για τον εντοπισμό πιθανών βλαβών της ρίζας. Τέλος, η συζήτηση για την κλινική αντιμετώπιση θα εξερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόγνωση, καθώς και την πιθανή έκβαση της σύμπραξης ενδοδοντικών και περιοδοντικών θεραπευτικών επιλογών.
Σύντομα βιογραφικά
Γεώργιος Μήλεσης
Ο Γεώργιος Μήλεσης γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας, και αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2011, με βαθμό Λίαν Καλώς. Κατόπιν, εργάσθηκε για 2 χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης του Γ.Ν. Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου», καθώς και σε στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη.
Το 2013 εισήχθη στο τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ενδοδοντία, του Πανεπιστημίου UCL Eastman Dental Institute στο Λονδίνο. Κατα την αποφοίτησή του, του απονεμήθη ο τίτλος Master of Clinical Dentistry in Endodontology με Διάκριση. Παράλληλα, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εξετάσεις Membership in Endodontics του Royal College of Surgeons of Edinburgh, και αναγνωρίσθηκε ως Specialist in Endodontics από το Βρετανικό Οδοντιατρικό Συμβουλίου (GDC).
Εργάσθηκε για 4 χρόνια ως Clinical Lecturer και Συντονιστής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ενδοδοντίας (Master level) του UCL Eastman Dental Institute. Ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση των προγραμμάτων MSc in Endodontics και MClinDent in Endodontology. Συμμετείχε ενεργά στη διδασκαλία και κλινική επίβλεψη μεταπτυχιακών φοιτητών Ενδοδοντίας, ενώ διετέλεσε μέλος του Board of Examiners των προγραμμάτων αυτών, ως εξεταστής σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Έχει διεξάγει μεγάλο αριθμό πρακτικών σεμιναρίων, ενώ μέρος της ερευνητικής του δραστηριότητας έχει δημοσιευθεί σε ευρωπαϊκά οδοντιατρικά περιοδικά. Η αφοσίωσή του στη σύγχρονη πανεπιστημιακή εκπαίδευση επιβραβεύτηκε με την αναγνώρισή του ως Fellow of the Higher Education Academy του Ηνωμένου Βασιλείου. Πλέον, εργάζεται σε ιδιωτικά οδοντιατρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποκλειστική άσκηση την Ενδοδοντία. Είναι μέλος της Βρετανικής Ενδοδοντικής Εταιρίας (BES), και Senior Executive Officer του φημισμένου Langham Endodontic Study Group.
Ευθύμιος Αρβανιτίδης
Ο χειρουργός οδοντίατρος Ευθύμιος Αρβανιτίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα όπου μετείχε της πρωτο- & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πετυχαίνοντας την εισαγωγή του στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου το 2009 έλαβε το πτυχίο του με βαθμό “λίαν καλώς”.
Το 2011 έγινε δεκτός στο τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ακαδημαϊκού Κέντρου Οδοντιατρικής του Amsterdam (ACTA), όπου εξειδικεύτηκε στην Περιοδοντολογία και τα Οδοντικά Εμφυτεύματα. Έλαβε το δίπλωμα του εξεταζόμενος στο σύνολο της κλινικής και ερευνητικής του δραστηριότητας τον Ιούνιο του 2014.
Από το 2014 διατηρεί στην πόλη της Δράμας οδοντιατρείο με εξειδίκευση στην Περιοδοντολογία-Εμφυτευματολογία.