Single-Versus Multiple- Visit Endodontic Treatment: Advantages and Disadvantages that Can Affect our Decision Making
Πληροφορίες
Αγαπητοί συνάδελφοι, στο επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του νέου κύκλου, την Τρίτη 16/11/2021 στις 20:00, η Κωνσταντίνα Τζούμα θα αναπτύξει το θέμα “Single-Versus Multiple- Visit Endodontic Treatment: Advantages and Disadvantages that Can Affect our Decision Making”. Το webinar αποτελεί συνδιοργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καβάλας και αποδίδει 1,5 Μόρια Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων (ΜΕΕΟ) της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και 1,5 CPD Credit Hour. Γλώσσα του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι η Ελληνική.
Μέρες
Ώρες
Λεπτά
Δεύτερα
ΧΟΡΗΓΟΣ WEBINAR
Περίληψη
Η ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας (Ε.Θ.) σε μια ή σε πολλαπλές συνεδρίες έχει γίνει αρκετές φορές αντικείμενο συζητήσεων. Το πώς ο αριθμός συνεδρίων που θα χρειαστούν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των κλινικών. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη.
Ένας σημαντικός παράγοντας που παλαιότερα επηρέαζε τον αριθμό των συνεδρίων για τις Ε.Θ. ήταν ο χρόνος που χρειαζόταν για την ολοκλήρωση τους. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη των τεχνικών, υλικών και εργαλείων στον τομέα της Ενδοδοντολογίας έχει αρχίσει να γίνεται μία μεταστροφή όσον αφορά τον αριθμό των συνεδριών που χρειάζεται ένας κλινικός. Η χρήση καινούριων μέσων τρισδιάστατης απεικόνισης όπως η Υπολογιστική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης (CBCT) καθώς επίσης και η χρήση μεγεθυντικών συσκευών (οδοντιατρικές λούπες και μικροσκόπιο) έχει μειώσει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο θεραπείας με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η ολοκλήρωση της Ε.Θ. σε μία συνεδρία.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν και στους δυο τρόπους αντιμετώπισης. Παράγοντες όπως η ικανότητα και εμπειρία του κλινικού, η κατάσταση του δοντιού πριν την Ε.Θ. (ζωτικότητα, συμπτωματολογία, παρουσία οιδήματος), η ύπαρξη ικανοποιητικού χρόνου (από την πλευρά του ασθενούς και του ιατρού), το ιατρικό ιστορικό, η ανατομία του δοντιού και βιολογικοί παράγοντες είναι καθοριστικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων.
Η παρουσίαση αυτή θα αναλύσει την βιβλιογραφία και θα συμπεριλάβει παραδείγματα και δεδομένα από την κλινική άσκηση που μπορούν να βοηθήσουν στον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν τα διαφορά περιστατικά με προβλεψιμότητα. Τέλος θα συζητηθεί η αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων ή επιπλοκών που μπορεί να σχετίζονται με την επιλογή του ενός η του άλλου τρόπου θεραπείας.
Σύντομο βιογραφικό
Κωνσταντίνα Τζούμα
Η Κωνσταντίνα Τζούμα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εισήλθε το 2003 στην Οδοντιατρική Σχολή του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε το 2009 ως δεύτερη στη χρονιά της. Το 2010 έγινε δεκτή στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University College of Dentistry, NYUCD) για να συνεχίσει τις σπουδές της στον τομέα της Ενδοδοντίας, από όπου έλαβε το πτυχίο της το 2012 καθώς και υποτροφία (Fellowship) στην Ενδοδοντία και Γενική Οδοντιατρική.
Το 2013 εντάχθηκε στο διετές πρόγραμμα Προχωρημένης Γενικής Οδοντιατρικής (Advanced Education in Genral Dentistry) στο Eastman Institute for Oral Health στο Ρότσεστερ, ΝΥ. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το ετήσιο πρόγραμμα νοσοκομειακής οδοντιατρικής (General Practice Residency) στο Strong Memorial Hospital του Ρότσεστερ, ΝΥ.
Αυτή τη στιγμή κατέχει τον τίτλο της Επίκουρης Καθηγήτριας και Διευθύντριας Κλινικής Ενδοδοντίας στο τμήμα Γενικής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Eastman Institute for Oral Health στο Ρότσεστερ, ΝΥ. Μέρος των αρμοδιοτήτων της είναι η διδασκαλία και η εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών σε όλους τους τομείς των ενδοδοντικών θεραπειών, με καθοδήγηση τους βήμα προς βήμα κάτω από συνθήκες άμεσης επίβλεψης. Παράλληλα ασκεί πρακτική στην πανεπιστημιακή κλινική (faculty practice) όπου και αναλαμβάνει Ενδοδοντικά περιστατικά προχωρημένης δυσκολίας.
Είναι ενεργό μέλος των American Dental Association (ADA), New York Dental Association (NYSDA) καθώς και της American Association of Endodontists (AAE).