Πρακτικές έννοιες και κλινικά “tips” για επιτυχία κατά την ενδοδοντική θεραπεία
Πληροφορίες
Αγαπητοί συνάδελφοι, στο επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του νέου κύκλου, την Τετάρτη 12/05/2021 στις 20:00, ο Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου θα αναπτύξει το θέμα “Πρακτικές έννοιες και κλινικά “tips” για επιτυχία κατά την ενδοδοντική θεραπεία”. Το webinar αποτελεί συνδιοργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας και αποδίδει 1,5 CPD Credit Hour. Γλώσσα του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι η Ελληνική.
Μέρες
Ώρες
Λεπτά
Δεύτερα
ΧΟΡΗΓΟΣ WEBINAR
Περίληψη
Η ενδοδοντική θεραπεία θεωρείται μία από τις πλέον τεχνικά ευαίσθητες κλινικές διαδικασίες στην οδοντιατρική. Όσο μεγαλύτερη προβλεψιμότητα μπορούμε να εξασφαλίσουμε σε κάθε βήμα της διαδικασίας, τόσο μεγαλύτερη η αυτοπεποίθησή μας να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε ενδοδοντικό περιστατικό παρουσιαστεί στο ιατρείο μας. Σε πολλές περιπτώσεις οι δυσκολίες ή τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που αντιμετωπίζουμε σχετίζονται άμεσα με κάποια παράληψη ή έλλειψη ακρίβειας σε κάποιο προηγούμενο στάδιο. Η προσοχή, επομένως, στη λεπτομέρεια κάθε βήματος είναι κρίσιμης σημασίας και σε αυτά τα πλαίσια κρίνεται χρήσιμη η διενέργεια σύντομων ελέγχων της προόδου κάθε βήματος της θεραπείας.
Η σε βάθος κατανόηση ορισμένων θεμελιωδών πρακτικών εννοιών σε συνδυασμό με την κριτική αντίληψη των ιδιαιτεροτήτων του κάθε περιστατικού μας βοηθάει να εξατομικεύσουμε τη σχεδίαση κάθε θεραπείας ανάλογα με τις αναμενόμενες προκλήσεις που ενδέχεται να παρουσιαστούν, αντί να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε κάποιο άκαμπτο κλινικό πρωτόκολλο. Τί πληροφορίες μπορούμε να αντλήσουμε από την αρχική ακτινογραφία που μπορούν να καθοδηγήσουν το θεραπευτικό μας πρωτόκολλο; Ποιά απαραίτητη προϋπόθεση πρέπει να εξασφαλίσουμε σε κάθε δόντι πριν ακόμα ξεκινήσουμε την ενδοδοντική θεραπεία; Ποιές βασικές αρχές μας οδηγούν σε προβλέψιμη αρχική διάνοιξη και διευκολύνουν τη χημικομηχανική επεξεργασία των ριζικών σωλήνων; Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την προβλεψιμότητα της έμφραξης των ριζικών σωλήνων; Από τον προεγχειρητικό έλεγχο μέχρι την περάτωση της θεραπείας, κάθε στάδιο κρύβει λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ μιας επιτυχημένης ή αποτυχημένης θεραπείας, μεταξύ ενός ομαλού και ευχάριστου ή ενός δύσκολου και αγχωτικού απογεύματος στο ιατρείο. Η παρούσα παρουσίαση προσβλέπει όχι στο να εξαντλήσει το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα της ενδοδοντικής θεραπείας, αλλά να επικεντρωθεί σε ορισμένα “key-concepts” που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προβλεψιμότητα κάθε βήματος της θεραπείας. Σκοπός της επίσης είναι οι συμμετέχοντες να αποκομίσουν χρήσιμες πρακτικές γνώσεις και κλινικά “tips”, άμεσα εφαρμόσιμα στην καθημερινή άσκηση ενδοδοντίας στο ιατρείο τους.
Σύντομο βιογραφικό
Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου
Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2010. Κατά τη διάρκεια εργασίας του ως οδοντίατρος στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησε πλήθος επιστημονικών και πρακτικών οδοντιατρικών σεμιναρίων. Παράλληλα με την εργασιακή εμπειρία εξέλιξε το γνωστικό του υπόβαθρο με την ολοκλήρωση εκπαιδευτικού προγράμματος στην αποκαταστατική οδοντιατρική (Tipton training restorative course). Σταδιακά το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στον τομέα της Ενδοδοντίας και πέτυχε την εισαγωγή του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ενδοδοντίας (Master of Science in Endodontics) στο Eastman Dental Institute του University College London (UCL) στο Λονδίνο.
Η ερευνητική του εργασία με τίτλο “Prevalence and characteristics of cracks in teeth undergoing root canal treatment” παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 18ου ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ενδοδοντολογίας (ESE) στις Βρυξέλλες. Από το 2016 ασκεί αποκλειστικά την Ενδοδοντία σε οδοντιατρικές κλινικές και οδοντιατρικά τμήματα νοσοκομείων στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, στις οποίες δέχεται παραπομπές σύνθετων ενδοδοντικών περιστατικών. Στα πλαίσια του ρόλου του ως Specialty Doctor in Endodontics στο Croydon University Hospital συμμετέχει και στην εκπαίδευση και επιμόρφωση νέων αποφοίτων οδοντιατρικής στον τομέα της Ενδοδοντίας.