Βιοενεργά Υλικά σε Παθολογικές Βλάβες Πολφού, Νεογιλών και Νεαρών Μονίμων Δοντιών
Πληροφορίες
Αγαπητοί συνάδελφοι, στο επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του νέου κύκλου, την Τετάρτη 31/03/2021 στις 20:00, η Ανδρέας Αγουρόπουλος θα αναπτύξει το θέμα “Βιοενεργά υλικά σε παθολογικές βλάβες πολφού, νεογιλών και νεαρών μονίμων δοντιών”. Το webinar αποτελεί διοργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων και αποδίδει 1,5 CPD Credit Hour. Γλώσσα του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι η Ελληνική.
Μέρες
Ώρες
Λεπτά
Δεύτερα
ΧΟΡΗΓΟΣ WEBINAR
Περίληψη
Τα βιοενεργά υλικά αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη ομάδα υλικών με κύριο χαρακτηριστικό την βιολογική τους συμπεριφορά ως προς τους ιστούς. Στην οδοντιατρική, η συχνότερη εφαρμογή τους και αυτή με την περισσότερη τεκμηρίωση είναι στην αντιμετώπιση πολφικών βλαβών. Στόχος αυτής της ομιλίας είναι η παρουσίαση: α) του μηχανισμού δράσης β) της τεκμηρίωσης της κλινικής χρήσης των βιοενεργών υλικών σε νεογιλά και νεαρά μόνιμα δόντια και γ) της πρακτικής εφαρμογή τους στην καθημερινή κλινική πράξη.
Bιοενεργότητα είναι η ιδιότητα ενός υλικού για να προάγει το σχηματισμό ένωσης που μοιάζει με απατίτη, όταν βυθίζεται σε προσομοιωμένο σωματικό υγρό, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Παρά το γεγονός ότι η βιοενεργότητα αποτελεί σημαντικό μέρος των ιδιοτήτων του υλικού, οι κλινικές του επιδόσεις παραμένουν πρωταρχικές για τη χρήση του στην οδοντιατρική πράξη. Μέχρι σήμερα το κλασσικό ΜΤΑ αποτελεί το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο για θεραπείες διατήρησης της ζωτικότητας του πολφού (έμμεση και άμεση κάλυψη, πολφοτομή) αλλά και για ενδοδοντική θεραπεία σε δόντια με ατελή σχηματισμό ρίζας. Μεγάλος αριθμός άλλων υλικών ( BioAggregate, Biodentine, BioRoot RCS, calcium-enriched mixture cement, Endo-CPM, Endocem, EndoSequence, EndoBinder, EndoSeal MTA, iRoot, MicroMega MTA, MTA Bio, MTA Fillapex, MTA Plus, NeoMTA Plus, OrthoMTA, Quick-Set, RetroMTA, Tech Biosealer and TheraCal LC) αναφέρεται ότι έχουν ανάλογες ιδιότητες με το ΜΤΑ χωρίς τα μειονεκτήματα του. Οι μελέτες που υπάρχουν για την χρήση όλων αυτών των υλικών δείχνουν καλά αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αρκετές από αυτές παρουσιάζουν και αρκετά μειονεκτήματα όσον αφορά στον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση τους. Η χρήση τους σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες έχει θεαματικά πολλές φορές αποτελέσματα, ωστόσο η επιλογή των υλικών και οι εφαρμοζόμενες τεχνικές θα πρέπει πάντα να ακολουθούν τα διεθνή πρωτόκολλα.
Σύντομο βιογραφικό
Ανδρέας Αγουρόπυλος
Ο κ. Ανδρέας Αγουρόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης, ΗΠΑ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Βιολογία Στόματος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην πρόληψη της τερηδόνας κυρίως στην προσχολική ηλικία, στην οδοντιατρική φροντίδα παιδιών μη τυπικής ανάπτυξης και παιδιών με ασθένειες μεταβολισμού των οστών, στους οδοντικούς τραυματισμούς, στην συμπεριφορά των ασθενών και στην χρήση βιοενεργών υλικών στην Παιδοδοντιατρική. Από το 2003 εργάζεται σε ιδιωτικό ιατρείο αποκλειστικά ως Παιδοδοντίατρος. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης καθώς και μέλος επιστημονικών επιτροπών της International Association of Paediatric Dentistry. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ως συντονιστής σε σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις για το ερευνητικό και επιστημονικό του έργο.