Διαχείριση Ενασβεστιωμένων Ριζικών Σωλήνων στην Ενδοδοντία
Πληροφορίες
Αγαπητοί συνάδελφοι, στο επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο του νέου κύκλου, την Τετάρτη 24/02/2021 στις 20:00, η Εύα Ζάχου θα αναπτύξει το θέμα “Διαχείριση ενασβεστιωμένων ριζικών σωλήνων στην Ενδοδοντία”. Το webinar αποτελεί διοργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων και αποδίδει 1,5 CPD Credit Hour. Γλώσσα του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι η Ελληνική.
Μέρες
Ώρες
Λεπτά
Δεύτερα
ΧΟΡΗΓΟΣ WEBINAR
Περίληψη
Ενασβεστίωση ορίζεται ως η εναπόθεση τριτογενούς οδοντίνης στα τοιχώματα των ριζικών σωλήνων ή άμορφων σκληρών δομών στη μάζα του πολφού που προσομοιάζουν την οδοντίνη. Οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η κατάσταση του δοντιού (τερηδόνα, περιοδοντική νόσος, τραύμα, ορθοδοντική μετακίνηση), διάφορες συστηματικές παθήσεις και σύνδρομα. Η συχνότητα εμφάνισης ενασβεστιώσεων στον πολφικό ιστό είναι πάνω από 90%, συνεπώς συναντάται καθημερινά στην κλινική πράξη. Η διαχείρισή της, από την εύρεση των στομίων έως την πλήρη διαβατότητα αλλά και την προπαρασκευή των ριζικών σωλήνων, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για κάθε οδοντίατρο. Συμβάματα, όπως η εκτεταμένη αφαίρεση οδοντικής ουσίας με συνέπεια την αποδυνάμωση του δοντιού και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, η μετατόπιση της πορείας του ριζικού σωλήνα, η διάτρηση και η θραύση μικροεργαλείου είναι πολύ συχνά, ενώ η αποτυχία σωστής αντιμετώπισης ενασβεστιωμένων ριζικών σωλήνων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πρόγνωση της ενδοδοντικής θεραπείας.
Πρωταρχικό ρόλο για την επιτυχή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών διαδραματίζει η καλή γνώση της μορφολογίας του συστήματος των ριζικών σωλήνων, που σε συνδυασμό με την προσεκτική μελέτη της αρχικής ακτινογραφίας, οδηγούν σε πιο προσανατολισμένη ως προς τα στόμια διάνοιξη. Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί ο όρος ‘Κατευθυνόμενη διάνοιξη’ με τη βοήθεια του CBCT γεγονός που με την ταυτόχρονη απομάκρυνση της υπερκείμενης οδοντίνης με υπέρηχους και τη μεγέθυνση που προσφέρει το οπτικό μικροσκόπιο συμβάλλει σε μείωση της υπέρμετρης αφαίρεσης της οδοντικής ουσίας. Μετά την εύρεση των στομίων η αρχική διαβατότητα και η προπαρασκευή επιτυγχάνεται σταδιακά με τη χρήση κατάλληλων μηχανοκίνητων και χειροκίνητων μικροεργαλείων και χηλικών παραγόντων.
Εάν όλα τα συντηρητικά μέσα έχουν εξαντληθεί ή εάν εκτιμηθεί ότι περαιτέρω προσπάθεια πιθανόν να οδηγήσει σε σύμβαμα τότε μοναδική λύση σε δόντια με περιακρορριζικές αλλοιώσεις αποτελεί η χειρουργική ενδοδοντική θεραπεία.
Σύντομο βιογραφικό
Εύα Ζάχου
Η Εύα Ζάχου εισήχθη το 2005 μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων στην Οδοντιατρική Σχολή, ΑΠΘ. Αποφοίτησε το 2011 με ‘Λίαν Καλώς’ και την ίδια χρονιά έγινε δεκτή στο 3ετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με Κατεύθυνση την Ενδοδοντολογία, Οδοντιατρική Σχολή, ΑΠΘ. Έλαβε τον τίτλο των μεταπτυχιακών σπουδών (Master in Science) στην Ενδοδοντολογία με Άριστα το 2015.
Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια Ενδοδοντίας και έχει δημοσιεύσει άρθρα που αφορούν την Ενδοδοντία σε ελληνικά και ξένα έγκριτα περιοδικά. Είναι μέλος της Ελληνικής Ενδοδοντικής Εταιρείας, του Συλλόγου Ελλήνων Ενδοδοντολόγων και της European Society of Endodontology. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο από το 2014 όπου και ασχολείται αποκλειστικά με την Ενδοδοντία.