Μύθοι σχετικά με την Ενδοδοντική Θεραπεία

Τα αποτελέσματα όλων των ερευνών συγκλίνουν εμφατικά στο συμπέρασμα πως κάθε ενδοδοντική θεραπεία(στην καθομιλουμένη «απονεύρωση») είναι μια οδοντιατρική πράξη, ασφαλής, αποτελεσματική εξαλείφει τον πόνο. Η American Association of Endodontists στον σχετικό ιστότοπό της παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενδοδοντικη θεραπεία:

https://www.aae.org/patients/root-canal-treatment/myths-root-canals
Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για μια Ενδοδοντική Θεραπεία;

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ενδοδοντική θεραπεία ολοκληρώνεται σε μια μόλις επίσκεψη, ωστόσο συνήθως απαιτούνται δύο ή τρεις.

Πόσο θα «κρατήσει» ένα δόντι που έχει υποστεί Ενδοδοντική Θεραπεία;

Με την κατάλληλη αποκατάσταση και στοματική υγιεινή κάθε δόντι μπορεί να κρατήσει μια ζωή μετά από μια Ενδοδοντική Θεραπεία. Η ενδεικνυόμενη στοματική υγιεινή περιλαμβάνει καθημερινή φροντίδα των δοντιών με βούρτσισμα και χρήση νήματος ή μεσοδοντίαβουρτσακια, κατάλληλη διατροφή και τακτικό οδοντιατρικό έλεγχος.

Πονάει η Ενδοδοντική Θεραπεία;

Οι σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές εξασφαλίζουν απουσία πόνου ή ελαφρά και απόλυτα ανεκτή δυσφορία κατά τη διάρκεια της Ενδοδοντικής Θεραπείας. Συχνά το δόντι πονάει πριν τη θεραπεία και η Ενδοδοντική Θεραπεία προσφέρει ανακούφιση.

Θα πονέσω μετά την Ενδοδοντική Θεραπεία;

Η απολύμανση των ριζικών σωλήνων ενδέχεται να προκαλέσει ελαφρά ενόχληση, η οποία με τα κατάλληλα αναλγητικά εξαλείφεται. Ωστόσο, αν ο πόνος επιμένει ή αν αισθάνεστε οξύ πόνο επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας.

Πόσο στοιχίζει μια Ενδοδοντική Θεραπεία;

Το κόστος μιας Ενδοδοντικής Θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος και το είδος του δοντιού. Η θεραπεία γομφίων με δύο ή τρεις ριζικούς σωλήνες είναι περισσότερο πολύπλοκη, απαιτητική και εργώδης, ώστε το κόστος είναι υψηλότερο. Η Ενδοδοντική Θεραπεία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι πιο οικονομική σε βάθος χρόνου από οποιαδήποτε εναλακτική θεραπεία.

Ποιες εναλλακτικές θεραπείες υπάρχουν αντί της Ενδοδοντικής;

Η εξαγωγή του δοντιού είναι η μόνη εναλλακτική θεραπεία αντί της Ενδοδοντικής Θεραπείας. Η απώλεια ενός δοντιού ενδέχεται να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα όπως δυσκολία στη μάσηση, αλλά και αισθητικά προβλήματα. Η αποκατάσταση του φραγμού μετά την εξαγωγή δοντιών είναι πιθανό να απαιτεί την τοποθέτηση μιας προσθετικής κατασκευής όπως τεχνητής οδοντοστοιχίας, γέφυρας ή εμφυτεύματος το κόστος των οποίων είναι υπολογίσιμα υψηλό.

Μπορούν όλα τα δόντια να θεραπευθούν Ενδοδοντικά;

Κάθε δόντι μπορεί να σωθεί υπό προϋποθέσεις. Η Ενδοδοντική Θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά μόνο εφόσον οι ριζικοί σωλήνες είναι προσεγγίσιμοι, μπορούν να απολυμανθούν και να εμφραχθούν σε όλο το μήκος τους επαρκώς και αποτελεσματικά. Κάθε δόντι πρέπει να έχει επαρκή οστική στήριξη. Ενδοδοντική Θεραπεία πραγματοποιείται μόνο όταν το δόντι κρίνεται αποκαταστάσιμο με μακρόχρονη καλή πρόγνωση.

Μπορεί να αποτύχει μια Ενδοδοντική Θεραπεία;

Η Ενδοδοντική Θεραπεία έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 90% όταν πραγματοποιείται με βάση τα επιστημονικά πρωτόκολλα εξασφαλίζοντας την παραμονή του δοντιού στον φραγμό. Προβλήματα εμφανίζονται όταν στο δόντι αναπτύσσεται τερηδόνα ή αποτυγχάνει η αποκατάσταση ή σε ορισμένες περιπτώσεις όπου πάρα την καλή θεραπεία η επούλωση υπολείπεται του αναμενόμενου. Περαιτέρω επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας ή μικροχειρουργική ενδοδοντική αντιμετώπιση μπορεί να εξετασθεί ως η ενδεικνυόμενη θεραπευτική προσέγγιση. Η εμφάνιση κατάγματος σ’ ένα δόντι μπορεί επίσης να αποτελέσει λόγο αποτυχίας και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιού.

Τι είναι η Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας;

Δόντια που έχουν ήδη υποβληθεί σε Ενδοδοντική Θεραπεία παραμένουν στον οδοντικό φραγμό όπως όλα τα υπόλοιπα φυσικά δόντια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να αποτύχει ή τα συμπτώματα να επιμένουν. Αυτό μπορεί να συμβει συντόμως μετά την Ενδοδοντική Θεραπεία ή μετά από χρόνια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ίσως είναι απαραίτητη η εκ νέου θεραπεία, μια διαδικασία γνωστή ως Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας.

Γιατί αποτυγχάνει μια Ενδοδοντική Θεραπεία;

Η Ενδοδοντική Θεραπεία μπορεί να αποτύχει για διάφορους λόγους: είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεραπευτούν υπερβολικά στενοί ή έντονα κεκαμμένοι ριζικοί σωλήνες ή ριζικοί σωλήνες που δεν είχαν επαρκώς απολυμανθεί κατά τη διάρκεια της αρχικής θεραπείας. Επίσης το δόντι ενδέχεται να έχει ιδιαίτερα πολύπλοκη ανατομία που δεν έγινε αντιληπτή σε προγενέστερη θεραπεία.

Η τελική αποκατάσταση δεν τοποθετήθηκε αρκετά σύντομα μετά την Ενδοδοντική Θεραπεία ή η αποκατάσταση χαίνει ή δεν εφαρμόζει ικανοποιητικά, έχει κάταγμα ή επανεμφάνιση τερηδόνας στα όριά της.

Είναι η Επανάληψη περισσότερο πολύπλοκη από την αρχική Ενδοδοντική Θεραπεία;

Η Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας συνήθως είναι πιο πολύπλοκη και απαιτητική από την αρχική ενδοδοντική θεραπεία καθώς το δόντι φέρει αποκατάσταση μετά τη θεραπεία. Το είδος της αποκατάστασης του ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού μπορεί να είναι από απλή έμφραξη σύνθετης ρητίνης έως στεφάνη είτε μονήρης, είτε μέρος γέφυρας. Επιπρόσθετα μπορεί να έχει τοποθετηθεί άξονας εντός κάποιου ριζικού σωλήνα πριν την τελική προσθετική αποκατάσταση. Όλα αυτά αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας της επανεπέμβασης καθιστώντας την πρόσβαση στους ριζικούς σωλήνες εξαιρετικά δύσκολη.

Επιπλέον, από την αρχική ενδοδοντική θεραπεία οι ριζικοί σωλήνες θα έχουν εμφραχθεί κατά μήκος με διάφορα ενδοδοντικα υλικά καθιστώντας απαραίτητη την απομάκρυνσή τους πριν την εκ νέου επεξεργασία και απολύμανση των ριζικών σωλήνων. Όλα αυτά τα υλικά έμφραξης και αποκατάστασης καθιστούν τη διαδικασία της επανεπέμβασης πολύπλοκη και εργώδης.

Ποιος μπορεί να αναλάβει μια Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας;

Όλοι οι οδοντίατροι έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν Ενδοδοντικές Θεραπείες, ωστόσο μεγάλος αριθμός οδοντιάτρων αποφεύγουν να αναλάβουν τις Επαναλήψεις Ενδοδοντικών Θεραπειών, καθώς είναι περισσότερο απαιτητικές και ενδεχομένως προϋποθέτουν επιπλέον ειδικό εξοπλισμό που ίσως δεν διαθέτουν.

Ο Οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει την παραπομπή σας σε άλλο οδοντίατρο με μεγαλύτερη εμπειρία και εκπαίδευση σε αυτού του είδους θεραπείες ή σε έναν ειδικό ενδοδοντολόγο που έχει εκπαιδευτεί και ασχολείται αποκλειστικά με ενδοδοντικές θεραπείες. Ο ειδικός ενδοδοντολόγος είναι οδοντίατρος, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος και εγκεκριμένος από τον αρμόδιο Οδοντιατρικό Σύλλογο, ώστε να αναλαμβάνει όλα τα είδη ενδοδοντικών θεραπειών. Ο Ενδοδοντολόγος διαθέτει πρόσθετο εξοπλισμό για να φέρει σε πέρας επιτυχώς κάθε ενδοδοντική θεραπεία.

Τί θα συμβεί αν παραπεμφθώ σε έναν Ενδοδοντολόγο;

Ο Ενδοδοντολόγος θα συζητήσει μαζί σας τις ενδεικνυόμενες θεραπευτικές επιλογές. Θα σας εξηγήσει τα στάδια της ενδοδοντικής θεραπείας καθώς και το κόστοςτης.

Τί θα συμβεί κατά τη διάρκεια της Επανάληψης Ενδοδοντικής Θεραπείας;

Εάν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε την Ενδοδοντική Θεραπεία ο θεράπων θα εξασφαλίσει απρόσκοπτη πρόσβαση στους ριζικούς σωλήνες απομακρύνοντας τα υπάρχοντα εμφρακτικά υλικά, θα τους απολυμάνει και τέλος θα τους εμφράξει σε όλο το μήκος τους. Σε πολλές περιπτώσεις η αποκατάσταση που ήδη υπάρχει στο δόντι θα πρέπει να αφαιρεθεί, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σύνθετων προσθετικών κατασκευών όπως στεφάνες και άξονες, ώστε να πραγματοποιηθεί η θεραπεία.

Θα είναι επιτυχημένη η Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας;

Το δόντι που έχει υποβληθεί σε Επανάληψη Ενδοδοντικής Θεραπείας μπορεί να είναι λειτουργικό για πολλά χρόνια εάν αναιρεθούν τα αίτια αποτυχίας της αρχικής ενδοδοντικής θεραπείας. Η επιστημονική πρόοδος και οι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της Ενδοδοντολογίας έχουν καταστήσει την θεραπείας της Επανάληψης εξίσου επιτυχημένη αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πολύπλοκα περιστατικά. Ωστόσο, όπως σ’ όλες τις ιατρικές και οδοντιατρικές θεραπείες, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν ανυπέρβλητες δυσκολίες καθιστώντας αδύνατη τη διατήρηση του υπό θεραπεία δοντιού στον φραγμό.